Kapcsolat

Elérhetőségeink

Coromed Kardiológia Magánrendelő

Időpont egyeztetés

Időpont egyeztetése a szakorvosoknál megjelölt telefonszámokon lehetséges.

Kardiológiai magánrendelés

Kardiológia
Magánrendelés

Coromed Szívgyógyászati magánrendelés

Kardiológiai kisokosCoromed Kardiológia Magánrendelő

Kardiológiai kifejezések

ABPM

Az ABPM rövidítés ambuláns vérnyomás monitorozást jelent (BP=Blood Pressure, vérnyomás angolul).

A beteg a készüléket 24 órán át magán viseli a Holter EKG-hez hasonlóan. A készülék vérnyomást mér a beállításnak megfelelő időközönként, de legalább óránként egyszer, és az eredményt tárolja. A monitorozás során a vérnyomás napszaki ingadozásaiba kapunk betekintést.

A monitorozás eredményének kiértékelése számítógép segítségével történik. A kiértékelést eredményeként kiszűrhetők az ún. „fehér köpeny” hipertónia esetei, mikor csak az orvosi rendelőben magas a betegek vérnyomása, de egyébként normális. Továbbá a feljegyzésekkel való összevetés rámutathat azokra a stresszhelyzetekre, amelyek adott betegnél vérnyomás emelkedést eredményeznek.

Részletek »

Általánosságban a kardiológiai vizsgáló eljárásokról

Nem-invaziv és invaziv vizsgálatokra osztjuk a kardiológiai diagnosztikus eljárásokat.

Nem -invaziv módszerekkel kezdődik a szívbetegségek kivizsgálása minden esetben. A testfelszín sértése nélkül végzett vizsgálatokkal nyerünk pontos adatokat a szív és keringési rendszer állapotáról a nem-invaziv vizsgálatok során a napjainkban használható technika alkalmazásával. Leggyakrabban a nem-invaziv kardiológiai kivizsgálás önmagában is elegendő a diagnózis felállításához, biztonsággal megállapítható a beteg gyógyszeres kezelése, életmóddal kapcsolatos tanácsok összeállítása.

Invaziv vizsgálatok is szükségesek lehetnek a diagnózis megállapításához, ilyenek például a szívkatéterezés, az elektrofiziológia, stb.

Emellett egyes kórképek igényelhetnek intervenciós megoldást is.

Rendelőnkben veszélytelen és fájdalom mentesen elvégezhető nem-invaziv kardiológiai vizsgálatokkal állapítjuk meg a diagnózist, és amennyiben intervenció szükséges, a velünk munkakapcsolatban álló invaziv kardiológusokkal, szívsebészekkel felvesszük a kapcsolatot.

Részletek »

Boka – kar index

Nagyobb vizsgálatok eredményei egybehangzóan alátámasztják, hogy a csökkent boka-kar index utal a fokozott szív-érrendszeri kockázatra, mint az általános érelmeszesedés indikátora.

A perifériás érbetegség – érszűkület – gyakran már fizikális vizsgálattal, vagyis az alsó-végtagi erek tapintásával és meghallgatásával is megállapítható jellegzetes panaszok esetén. A boka-kar index mérése a diagnózis alapja, amely az érszűkület megállapítására még tünetmentes esetben is alkalmas. A boka-kar index mérése folyamán a vérnyomásmérő mandzsetta és ultrahangos Doppler-mérőfej segítségével mindkét karon és a boka magasságában mindkét lábon megmérjük a vérnyomást.

Ha a mérés eredményeként az alsó végtagban mért vérnyomás alacsonyabb, azaz az index kisebb egynél, diagnosztizálható az érszűkület. A boka-kar index normálértéke 1.0-1.2.

Részletek »
A szívbetegségek bemutatásának végére értünk.

Kérjük, adja meg az alábbi mezőbena keresett kifejezést.

Come to work with us

Want to learn about the container experience and start working in a shared place